Bedtime-routine

Čas za spanje - kako vzpostaviti rutino?

Vzorci dojenčkovega spanja in znaki zaspanosti
Vsak dojenček ima lahko svoj vzorec spanja, vendar pa novorojenček spi približno 16 ur na dan, po 2 do 4 ure skupaj. Novorojenček se zbuja za hranjenje na približno dve uri. Če boste imeli dojenčka ob svoji postelji, se boste lahko tako vsi bolj naspali, kot če je dojenček v sosednji sobi. Preveč utrujen dojenček pogosto le s težavo zaspi, zato je pomembno vedeti, kdaj potrebuje spanec. Med znaki za zaspanost so jok, drgnjenje oči, vlečenje za uhelj, stiskanje in blagi temni kolobarji pod očmi. Ti znaki nakazujejo dojenčkov naravni čas za spanje, zato bo vaš dojenček spal bolje in dlje, če ga boste dali v posteljo ob pravem času.

Kako pomagati dojenčku prespati celo noč?
Poskrbite, da bo med dnevom in nočjo očitna razlika – to lahko začnete izvajati, ko je dojenček star približno 2 tedna. Čez dan naj bo v stanovanju svetlo, igrajta se, kolikor je mogoče, dojenček naj bo buden in dejaven, poskusite mu preprečiti, da bi predolgo spal čez dan. Ob sončnem zahodu naj postane stanovanje mnogo mirnejše in tišje, svetloba naj bo šibka, naj bo tudi manj dejavnosti. S časom se bo tako naučil, da je noč za spanje.

Vzpostavite rutino za spanje – pri približno 2 mesecih starosti je dobro začeti vzpostavljati sproščujočo rutino za spanje. Ustvarite jo lahko s kopanjem, nežnim ujčkanjem, zgodbo za lahko noč ali uspavanko in tako dojenčka navadite, da je potem čas za spanje.

Naj se dojenček uspava sam – Pri približno 8 tednih se nekateri starši odločijo, da bodo svojemu dojenčku pustili, da se sam nauči zaspati. To je lahko velik korak, vendar poskusite dati dojenčka v posteljico, ko je zaspan, a še buden. Če je navajen na guganje ali pogovarjanje, bo morda sprva jokal, kmalu pa se bo naučil umiriti sam, prav tako pa bo to storil tudi ob nočnem zbujanju.

Vzpostavljanje dojenčkovega urnika spanja je lahko precej dolgotrajno, zato naj vas nikar ne skrbi, če traja dlje, kot ste pričakovali.
​​​​

Povezane vsebine