Razvoj vašega dojenčka v 1. mesecu

Odlično se razumemo

Prvi mesec vašega dojenčka

Vaš bistri enomesečni dojenček je iz dneva v dan bolj čuječen, opazili boste vse od nasmehov in prijemanja stvari do ustvarjanja različnih novih zvokov. Ker dojenje zagotavlja vsa hranila, ki jih dojenček potrebuje za ta razvoj, je vaša prehrana še naprej zelo pomembna.

Kaj vse se je zgodilo v prvem mesecu razvoja vašega dojenčka?

V zadnjih štirih tednih ste morda opazili nekaj pomembnih sprememb, ne le v videzu dojenčka, temveč tudi v njegovem odzivanju na okolico. Morda se je začel odzivati na vsakdanje zvoke, kot sta zvonec pri vhodnih vratih ali zvonjenje telefona. To je dober znak, da telesno in duševno napreduje.

Razvoj mišic pri 1 mesecu

baby hand holding thumb Vaš dojenček bo z veseljem zagrabil vse, kar mu boste položili v dlan.

Dojenček se razvija, s tem pa se krepijo tudi njegove mišice. V tem času večina dojenčkov še vedno težko dvigne glavico, vendar se jo s krepitvijo vratu in zgornjega dela telesa naučijo rahlo privzdigniti, ko ležijo na trebuhu, nato pa se počasi začnejo opirati na roke, držati glavo dvignjeno in se ozirati naokoli.

Krepi se tudi dojenčkov naravni refleks oprijemanja, s katerim se je rodil, in njegova rokica samodejno zagrabi vse, kar mu položite v dlan1.

Prvi pravi nasmehi

Nekateri dojenčki se že pri tako rosni mladosti znajo nasmehniti! Da je nasmeh pravi, lahko prepoznate po tem, da dojenčku nasmeh razsvetli celoten obraz in da se mu svetijo oči.

Če se vaš dojenček še ne smehlja, to ne pomeni, da je nesrečen.

Vaš dojenček se bo nasmehnil, ko bo za to pripravljen, lahko pa ga spodbudite z žgečkanjem, božanjem in igro. Uči se tako, da posnema vas, zato se le veliko smehljajte.

Razvijajoči se vid vašega dojenčka

Novorojenčki so kratkovidni, kar pomeni, da vidijo le zamegljene oblike – ob rojstvu pa vidijo le približno 8 do 12 centimetrov daleč. Čeprav so vidne sposobnosti vašega enomesečnega dojenčka še vedno omejene, se izboljšujejo. Morda boste opazili, da njegov pogled pogosto šviga na vse strani. To je zato, ker se še ni naučil, kako se osredotočiti na eno stvar. Pritegnejo pa ga premikajoči se predmeti in človeški obrazi, še posebej vaš, ki je oddaljen ravno toliko, kolikor daleč lahko vidi.

LCP – hrana za možgane

Ministrstvo za zdravje in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) za prvih šest mesecev življenja priporočata izključno dojenje1. Če dojite, vaš dojenček dobi vsa hranila, ki jih potrebuje za razvoj v prvih šestih mesecih življenja, neposredno iz materinega mleka. Vaša prehrana je zato izjemno pomembna.

Dnevno popijte 2 litra oziroma šest do osem kozarcev vode, to bo pomagalo pri nastajanju materinega mleka.

Raziskave kažejo, da sta za razvoj otrokovih možganov, oči in živčnega sistema pomembni zlasti dve vrsti dolgoverižnih polinenasičenih kislin (LCP) – AA (omega 6) in DHA (omega 3), ki sta naravno prisotni v materinem mleku1. Če uživate več živil, bogatih z LCP, kot so losos, skuša, sardine in tuna, lahko to pomaga pri boljšem razvoju vida in možganov ter gibalnih sposobnosti. 

Čudovitost navezovanja vezi

Stik kože s kožo je čudovit način za krepitev čustvenih vezi med vami in vašim dojenčkom. Poleg tega pomaga uravnavati dojenčkov srčni utrip in temperaturo.

Če otročka dojite ali nežno zibate, mu pomagate, da se počuti umirjen.

Enomesečni dojenček obožuje telesni stik z vami, zato ga lahko umirite z masažo, crkljanjem in nežnim premikanjem njegovih rok in nog. Pomembno je vedeti, da se vsi dojenčki ne razvijajo enako hitro in da obstaja širok razpon tistega, kar šteje za »normalno«. Vaš otrok lahko na nekaterih področjih prehiteva, na drugih pa rahlo zaostaja, kar je normalno. Če pa vas skrbijo določeni zaostanki, se pogovorite z otrokovim zdravstvenim delavcem, da boste pomirjeni.

NASLEDNJI KORAKI

Kaj dodati na nakupovalni seznam:

  • losos, skuša, sardine ali tuna

Preizkusite te recepte za jedi, bogate z LCP, iz zakladnice receptov BBC Good Food:

1. WHO. Breastfeeding [Online]. Available at: https://www.who.int/westernpacific/health-topics/breastfeeding[Accessed March 2021]

Zadnji pregled: 13. avgust 2014

Sorodni članki

Imate vprašanja o hranjenju in prehrani?

Naše babice, nutricionisti in svetovalci za hranjenje so vedno na voljo, da se pogovorimo o hranjenju vašega dojenčka. Torej, če imate vprašanje, se obrnite.

x