6 mesecev star dojenček: nasveti o razvoju in prehrani

Imaš kaj starega železa?

Pri šestih mesecih začnejo zaloge železa upadati

Ker je otrokov prebavni sistem bolj razvit, in ker naravne zaloge železa, s katerimi se je rodil, upadajo, je zdaj pravi čas, da mu predstavite prvo hrano. Za šestmesečnega dojenčka je bistvenega pomena bolj raznolika in solidna prehrana, vključno z dodatno količino železa, saj pomaga pri nadaljnjem razvoju možganov in mišic.

Kaj vse se zgodi v tem mesecu?

Vaš 6-mesečni dojenček bo kmalu dosegel pomemben razvojni mejnik – prvič bo pokusil gosto hrano. Če dojite, se lahko zdi, da se je začelo novo obdobje, saj se vaš dojenček za vnos hranil začne manj zanašati na vas. Vendar je materino mleko še vedno zelo pomemben del prehrane, medtem ko se v naslednjih tednih in mesecih dojenček počasi navaja na gosto hrano.

Pri šestih mesecih naravne zaloge železa, s katerimi se je dojenček rodil, začnejo upadati.

Odstavljanje pri šestih mesecih sovpada z naravnim izčrpavanjem zalog železa, s katerim se je vaš otrok rodil. Zato je pomembno, da poleg običajnega mleka otrok uživa tudi gosto hrano, ki je bogata z železom, da se nadomestijo upadle zaloge.

Razvijajoči se možgani vašega dojenčka

mother and baby smiling Pri 6 mesecih bo vaš dojenček dosegel nekaj pomembnih mejnikov

Pri šestih mesecih se vaš otrok običajno že lahko prevali s hrbta na trebuh. In če ga držite, ko stoji, lahko prenese težo na noge1. Zdaj, ko samostojno sedi, lahko obrača glavo z ene strani na drugo – kar se lahko izkaže za neugodno, ko poskušate do njegovih ust manevrirati žlico!

Otrok se lahko odziva na vaše izraze na obrazu in zvoke ter jih posnema. Ko se krepita spomin in pozornost dojenčka, bo začel prepoznavati sestavne dele vašega govora in zaznavati, kako besede tvorijo povedi. Vse to bo pripomoglo k rasti in razvoju njegovih možganov v pripravah na govor.

Krepitev dojenčkovih hrbtnih mišic

Mnogi dojenčki v šestem mesecu izpopolnjujejo umetnost sedenja. Med četrtim in petim mesecem otrok lahko sedi v sključenem položaju, vendar se pogosto prevrne1.

Pri približno šestih mesecih se manj zanaša na oporo v rokah in končno lahko samostojno sedi pokonci.

Ko se začne opirati z rokami, gre vse lažje. Sčasoma bodo njegove hrbtne mišice dovolj močne – običajno pri približno šestih mesecih – in se bo manj zanašal na oporo v rokah ter bo končno lahko samostojno sedel pokonci1.

Višanje ravni železa

Železo je pri šestmesečnem dojenčku še posebej pomembno za razvoj njegovih možganov. Ima ključno vlogo pri delovanju živčnega sistema, saj omogoča živčnim celicam prenos informacij in razvoj možganskih procesov2.

Po začetku odstavljanja in uvajanja goste hrane je pomembno, da zaloge železa obnovite z živili, ki naravno vsebujejo veliko železa, kot so pusto rdeče meso, piščanec, jajca, stročnice in zelena listnata zelenjava².

Dopolnjevanje zalog železa

Če želite svojemu šestmesečnemu dojenčku zagotoviti zadosten vnos železa, poskusite v njegovo prehrano vključiti kašice iz živil, kot so pusto rdeče meso, piščanec, jajca, grah, fižol, leča in zelena listnata zelenjava. Ko bo otrok sprejemal tudi kompleksnejše teksture, bodo dober vir železa tudi mastne ribe, kot na primer losos in sardine, ter na hitro poparjeno suho sadje, na primer marelice.

Priporočena dnevna količina železa za otroke, stare štiri do šest mesecev, je 4,3 mg².

Če šestmesečnega otroka hranite z živili, bogatimi z železom, v kombinaciji s tistimi, ki vsebujejo veliko vitamina C, lahko njegovo telo železo učinkoviteje absorbira. Dobri viri vitamina C so rdeča ali zelena paprika, kivi, banane, pomaranče in jagode.

Kako dobiti več iz mleka

Če otroka hranite po steklenički, je lahko za šestmesečnega otroka dober vir železa tudi nadaljevalno mleko za dojenčke. Številne vrste nadaljevalnega mleka, ki so posebej formulirane za podporo hranjenju v obdobju uvajanja goste hrane, so obogatene z železom in tako vašemu otroku zagotavljajo hranila, ki jih potrebuje v tem obdobju.

Zdrave navade se začnejo tukaj3

Poleg tega, da zagotavlja vedno več različnih hranilnih snovi, lahko otrokova prehrana ob uvajanju goste hrane pomaga spodbujati apetit in pripravljenost za preizkušanje raznolike hrane, ko otrok odraste. Bodite drzni in otroku v obdobju uvajanja goste hrane ponudite veliko različnih okusov in tekstur. Tako bo lahko proces za oba bolj zabaven in zanimiv, morda pa vas bodo presenetile tudi nekatere otrokove preference. Ne pozabite, da je včasih potrebno tudi do deset poskusov, da dojenček sprejme nov okus. Če torej kaže znake, da mu določena hrana ni všeč, ne obupajte. Ponudite mu jo še večkrat – morda bo postala celo ena najljubših.

Nadaljnji koraki

Kaj dodati na nakupovalni seznam:

  • z železom bogata živila, kot so pusto rdeče meso, zelena listnata zelenjava, grah in fižol
  • z vitaminom C bogata živila, kot so paradižnik, kivi, pomaranče, banane in jagode
  • obogateno nadaljevalno mleko, če hranite po steklenički

1. Parenting. Month-by-month guide to baby’s milestones [Online].

2. Department of Health. Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom: Report of the Panel on Dietary Reference Values of the Committee on Medical Aspects of Food Policy [Online]. 1991. Available at: http://books.google.co.uk/books?id=iFkgAQAAIAAJ [Accessed April 2014]

3. Schwartz et al (2011) Development of healthy eating habits early in life: review of recent evidence and selected guidelines. Appetite 57:796-807

Zadnji pregled: 13. avgust 2014

Sorodni članki

Imate vprašanja o hranjenju in prehrani?

Naše babice, nutricionisti in svetovalci za hranjenje so vedno na voljo, da se pogovorimo o hranjenju vašega dojenčka. Torej, če imate vprašanje, se obrnite.

x