Zamenjava mlečne formule

Kako zamenjati nadomestno mleko za dojenčka?
Ko je čas za zamenjavo nadomestnega mleka za dojenčke, je mnogo mamic negotovih glede tega, katero mleko uporabiti in kako preiti na naslednjega. Če ni težav, ni dobro nenadoma zamenjati nadomestnega mleka. Dojenček za prilagoditev potrebuje približno teden dni, zato ga uvajajte postopoma. 
Dojenčkovo blato se lahko pri tem spremeni glede na pogostost, gostoto in barvo, lahko pa ima tudi več težav z vetrovi kot običajno. Hranilna vrednost in sestavine novega mleka se morda razlikujejo od prejšnjega, zato je povsem običajno, da se njihov prebavni sistem nekaj časa privaja. Če nameravate zamenjati nadomestno mleko ali pa preiti na naslednjo stopnjo nadomestnega mleka za dojenčke, je priporočeno, da se najprej posvetujete z zdravstvenim delavcem.

Katero mleko za dojenčke uporabljati?
Najboljše mleko za dojenčka je mleko, primerno za njegovo starost in posebne potrebe. Nekatere vrste nadomestnega mleka pomagajo pri prebavnih motnjah, spet druge pa vsebujejo dodatne vitamine in minerale, ki jih vaš dojenček potrebuje na določeni stopnji rasti. Preden zamenjate nadomestno mleko, se vedno posvetujte z izbranim pediatrom.

Posebno nadomestno mleko za dojenčke
Če je vašemu dojenčku predpisano posebno nadomestno mleko (iz zdravstvenih razlogov), se pred zamenjavo posvetujte z izbranim pediatrom.

Nadomestno mleko za izboljšanje počutja
Takšne vrste mleka so narejene posebej za dojenčke s krči ali zaprtjem. Če ga priporoča izbrani pediater, ga poskusite čim prejz amenjati, saj bo vašemu dojenčku pomagalo zaradi posebne sestave.
Ko krči ali zaprtje izginejo, lahko začnete znova uporabljati običajno nadomestno mleko, prilagojeno dojenčkovi starosti. Če se odločite za ponovno uporabo običajnega mleka, poskusite to storiti postopoma in spremljajte morebitne znake ponovitve krčev ali zaprtja.

Nadaljevalno nadomestno mleko
Nadaljevalno nadomestno mleko je primerno za dojenčka od 6. meseca starosti in je narejeno posebej za dopolnjevanje prehrane ob odstavljanju. Vašemu rastočemu dojenčku zagotavlja potrebne hranilne snovi z manjšo količino mleka in tako ostane dovolj prostora za prvo gosto hrano​​. Med 4. in 6. mesecem starosti začnejo dojenčku pohajati zaloge železa, s katerimi se je rodil. Prehod na kravje mleko kot glavno pijačo ni priporočen vsaj do 12. meseca, vendar pa ga lahko v manjših količinah uporabljate za kuhanje.

Mleko za malčke
Prvi rojstni dan vašega dojenčka je pravi mejnik. Vaš dojenček je zdaj malček in za hitrejšo rast in dejavnost potrebuje hranilne snovi. Ker lahko pri tej starosti postane trmoglav glede tega, kaj mu je všeč in česa ne mara, je včasih težko izključno s hrano zagotoviti vse hranilne snovi, ki jih potrebuje. V takšnih primerih si lahko pomagate z nadomestnim mlekom, kot je mleko v obliki izdelkov Aptamil 3 in Aptamil 4, ki so primerni za malčke stare od 12 do 24 mesecev in za starejše od 24 mesecev. Ti  izdelki so bili razviti posebej za dodatno pomoč pri prehrani vašega malčka.

Mleko za malčke v obliki izdelkov Aptamil 3 za 12–24 mesecev temelji na polnovrednem mleku, ki mlajšemu malčku daje dodatne hranilne snovi, potrebne med 1. in 2. letom starosti. Od 2. leta starosti lahko malčki, ki uživajo raznovrstno in uravnoteženo prehrano in dobro rastejo, začnejo uživati polposneto mleko. Razvili smo nadaljevalno mleko  Aptamil 4 za malčke, ki so starejši od 24 mesecev. To je polposneto mleko, prirejeno zlasti tej starostni skupini.

Če nameravate zamenjati nadomestno mleko, ne pozabite, da se dojenčki razvijajo različno hitro, zato ni pravega razporeda, kdaj mleko zamenjati. Mleko preprosto prilagodite dojenčkovi stopnji. Pred zamenjavo, ali če vas kaj skrbi, se o tem posvetujte z izbranim zdravstvenim delavcem.​