Pripomočki za hranjenje po steklenički

Osnovni pripomočki za hranjenje po steklenički
  • Najmanj šest stekleničk. Večina dojenčkov se hrani šestkrat na dan, zato boste s tem zagotovili, da bo stekleničk vedno dovolj.
  • Vsaj šest cucljev.
  • Pripomočki za sterilizacijo.
  • Krtačka za čiščenje stekleničk.
  • Nadomestno mleko po vaši izbiri, če ne uporabljate iztisnjenega materinega mleka.
Stekleničke za dojenčka
Stekleničke za dojenčka so na voljo v dveh velikostih: majhne 120 ml stekleničke, ki so primerne za novorojenčke in majhne dojenčke, in velike 225 ml stekleničke, primerne za starejše dojenčke. Na voljo so v treh širinah: s širokim vratom, z običajnim vratom in z ozkim vratom.
Nekatere stekleničke s širokim vratom so posebej oblikovane tako, da vaš dojenček ne more zajeti preveč zraka, kar bi lahko povzročilo vetrove ali neugodje. Dodatna prednost stekleničk s širokim vratom je, da je manj polivanja pri polnjenju z nadomestnim mlekom in da jih je lažje očistiti. Vendar pa boste morda ugotovili, da je lažje najti cuclje za stekleničke z običajnim vratom in da jih je najlažje spraviti v hladilne torbice in sterilizatorje.

Stekleničke, ki zmanjšujejo trebušne krče
Velja splošno prepričanje, da krče  povzroča prevelika količina zraka, ki ga dojenčki pogoltnejo med hranjenjem. Nekatere stekleničke in cuclji za dojenčke so oblikovani tako, da zmanjšajo količino zraka, ki ga dojenčki pogoltnejo, zato jih morda velja preizkusiti, če vaš dojenček kaže znake krčev.

Sterilizator za stekleničke
Imunski sistem vašega dojenčka je še vedno nezrel, zlasti če je vaš dojenček mlajši od 6 mesecev. Sterilizacija pripomočkov za hranjenje je zato bistvenega pomena, da se uničijo morebitni škodljivi bacili. Pred sterilizacijo s toplo vodo in čistilom dobro očistite stekleničke in cuclje ter jih podrgnite s krtačko za stekleničke (lahko jih umijete tudi v pomivalnem stroju).

Ko končate, lahko pripomočke za hranjenje dojenčka sterilizirate na več načinov:
  • z vrenjem – pripomočke potopite v posodo s hladno vodo in jo pokrijte s tesno prilegajočim se pokrovom ter zavrite in pustite vreti 5 minut;
  • s sterilizatorjem na paro – električni soparnik, ki vaše stekleničke sterilizira v približno 10 minutah;
  • s kemičnim sterilizatorjem – v skladu z navodili proizvajalca uporabite tableto za sterilizacijo ali pa raztopino, razredčeno v vodi, in stekleničke potopite vanjo za priporočen čas, običajno je to vsaj ena ura.
Cuclji za stekleničke
Cuclji za stekleničke so različnih oblik, velikosti in iz različnih materialov. Kateri je pravi za vas in vašega dojenčka, je odvisno od tega, katero mleko uporabljate in katerega ima dojenček raje. Pri novorojenčkih je najbolje začeti s cuclji, iz katerih mleko izteka počasi. Ko se dojenček navadi piti, lahko hitrost iztekanja povečujete z dojenčkovo rastjo.

Če se vaš dojenček duši, davi ali mu mleko med hranjenjem teče iz ust, je to morda znak, da mleko izteka prehitro – poskusite s cucljem, iz katerega mleko izteka počasneje. Cuclji za stekleničke lahko zastarajo, zato jih redno preverjajte.​​​​​