Uvajanje hranjenja po steklenički po prenehanju dojenja

Od dojenja k hranjenju po steklenički
Prenehanje dojenja je pomembna odločitev, tako v telesnem kot čustvenem smislu. Ko je prehod od dojke na steklenično opravljen, se je zelo težko vrniti nazaj. Če ne dojite redno, se nastajanje mleka v vaših dojkah kmalu zmanjšain težko ga je ponovno povečati. Preden začnete, morate biti zato prepričani, da si to res želite.

Kako zmanjšati dojenje?
Vaše telo potrebuje do 7 dni, da se prilagodi na proizvajanje manjše količine mleka. S postopnim zmanjševanjem obrokov za en obrok manj na teden boste preprečili zatekanje dojk in nastanek mastitisa. Če imate občutek, da sta dojki preveč polni, ali če se počutite neudobno, lahko nekaj mleka iztisnete in tako olajšate pritisk. Vendar pa nikar ne izčrpajte ali iztisnite preveč mleka, saj se tako proizvajanje ne bo zmanjšalo.

Hranjenje dojenih dojenčkov po steklenički
Poskrbite, da boste imeli vse potrebne pripomočke za hranjenje po steklenički: stekleničke, cuclje, sterilizatorje itd. Če ne uporabljate iztisnjenega mleka, je pomembno tudi, da preberete in razumete navodila za pripravo nadomestnega mleka.

Nekateri dojenčki potrebujejo več časa, da se prilagodijo na hranjenje po steklenički, vendar pa si lahko pomagate z naslednjimi namigi:
  • dojenčka poskusite nahraniti z različno toplim mlekom – nekateri dojenčki imajo raje telesno temperaturo (kot pri materinem mleku), drugi pa hladnejšega ali mleko pri sobni temperaturi;
  • preizkusite različne cuclje;
  • prosite, naj vašega dojenčka nahrani kdo drug, da vas ne bo videl in zavohal;
  • dojenčka med hranjenjem zamotite z igračko ali glasbo;
  • če je dojenček starejši od 6 mesecev, ga poskusite nahraniti s kozarčkom;
  • iztisnite si nekaj mleka, s katerim boste dojenčka nahranili po steklenički, saj mu znan okus morda lahko pomaga, da se prilagodi;
  • bodite sproščeni, saj se bo pomiril tako tudi vaš dojenček;
  • bodite potrpežljivi – morda bo potreben čas, toda vaš dojenček se bo prej ali slej navadil na hranjenje po steklenički.
Če ste poskusili vse in vaš dojenček še vedno ni zadovoljen z mlekom iz stekleničke, se pogovorite z zdravstvenim delavcem.

Vzpostavljanje vezi z dojenčkom, hranjenim po steklenički
Dojenčki imajo radi bližino, ki jo čutijo ob dojenju, vendar pa lahko s stikom kože na kožo spodbujate vzpostavljanje vezi tudi pri hranjenju po steklenički. Z dojenčkom se pogovarjajte ali pa mu pojte in ga veliko glejte v oči.
​​​​​​​