Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički

Zakaj kombinirati dojenje in hranjenje po steklenički?
Mame, ki se odločijo za kombinirano hranjenje, pravijo, da nudi najboljše iz obeh svetov: njihov dojenček še vedno dobi odlične hranilne snovi iz materinega mleka, brez težav pa ga lahko nahranijo tudi, ko so na poti. Na ta način v hranjenje dojenčka vključite tudi partnerja, zlasti ponoči. Vendar pa vaše telo ob manjšem številu podojev proizvaja manj mleka in, če uvedete hranjenje po steklenički, bo morda težko preiti nazaj na dojenje. Tudi kombinirano hranjenje je pomembna odločitev, ki jo sprejmete le po posvetu z zdravstvenim delavcem.

Kdaj začeti kombinirati dojenje in hranjenje po steklenički?
O kombiniranju ni dobro razmišljati, dokler dojenje popolnoma ne steče, kar pa se zgodi med približno šestim in osmim tednom. Če se hranjenje z nadomestnim mlekom uvede pred vzpostavitvijo dojenja, lahko vaš dojenček da prednost hranjenju po steklenički in popolnoma opusti dojenje. Če počakate, bo manjša verjetnost, da se vaš dojenček zmede, vaše telo pa bo tako imelo dovolj časa, da se nastajanje mleka prilagodi dojenčkovi potrebi.

Preden začnete kombinirati dojenje in hranjenje po steklenički
Dobro premislite, katere obroke želite dojenčku zagotoviti z dojenjem in katere s hranjenjem po steklenički. Če se držite redne rutine, se bosta vaši dojki navadili na proizvajanje prave zaloge mleka ob pravem času. Ne pozabite, da morate začeti postopoma in telesu zagotoviti čas za prilagoditev.​
​​​