Common-breastfeeding-problems

Najpogostejše težave pri dojenju

Težave pri dojenju lahko premagamo
Včasih se je težko navaditi na dojenje, toda strokovnjaki so si enotni, da zaradi koristi velja vztrajati. Poleg tega, da mleko zagotavlja nujne hranilne snovi za odpornost  vašega dojenčka, pa lahko dojenje pomaga tudi vam, da si povrnete postavo, ki ste jo imeli pred nosečnostjo. Ko ga enkrat obvladate, je to pogosto najpriročnejša možnost, saj ne potrebujete nobenih stekleničk ali pripomočkov. Dojenje je lahko na začetku neprijetno, a ne bi smelo povzročati nepotrebnih bolečin. Če imate težave pri vzpostavljanju dojenja, se pogovorite s svojim zdravstvenim delavcem, saj je za tovrstne težave na voljo ogromno podpore.
Boleče bradavice zaradi dojenja so pogosto posledica nepravilnega pristavljanja ali pa napačnega položaja. Dojenčkova usta naj bodo široko odprta in sesa naj vašo dojko, ne le bradavico. Pri dojenju lahko poskusite tudi ležati ali preizkušajte druge položaje, ki bi vam morda bolj ustrezali.

Glivična okužba
Če vas dojke bolijo in na njih opazite bele madeže ali pa če ima vaš dojenček v ustih majhne bele lise, imata morda z dojenčkom glivično okužbo. Gre za pogosto okužbo, zato se o učinkovitem zdravljenju posvetujte z zdravnikom.

Nabrekle dojke
Nekaj dni po rojstvu vaše dojke običajno postanejo polne in zatečene. To je posledica tvorjenja velike količine mleka in povečanega pretoka krvi. Da bi dojenčku olajšali pristavljanje, lahko nekoliko mleka iztisnete in tako omehčate bradavični kolobar. Topla kopel ali tuš pred hranjenjem lahko spodbudita pretok mleka, masaža dojke, iz katere dojite, pa lahko pomaga nekoliko olajšati napetost. Nanašanje hladnih obkladkov ali celo zmrznjenih zeljnatih listov lahko nekoliko olajša neugodje.

Iztekanje mleka iz dojk
Ko sta vaši dojki polni, iz njiju pogosto izteka mleko. To se lahko zgodi tudi nepričakovano, ko dojenčkov jok sproži refleks v vašem telesu, pa naj bo to jok vašega ali pa katerega drugega dojenčka. Najpogosteje se to dogaja prvih nekaj tednov dojenja, ko se vaše telo privaja na dojenčkovo prehranjevalno rutino. S pogostim dojenjem in dojenjem preden sta vaši dojki polni lahko zmanjšate iztekanje. Ko dojenje steče, se iztekanje zmanjša samo od sebe. Prsne blazinice za vaš modrček vpijejo mleko, ki izteka iz dojk. Na voljo so v obliki blazinic za enkratno uporabo ali pa pralnih blazinic, ki so z vsakim pranjem mehkejše.

Mastitis
Mastitis je povezan z okužbo ali vnetjem dojk, mesto okužbe pa je rdeče in boleče. Poleg tega so simptomi lahko podobni bolečemu in vročičnemu občutku ob gripi in morda imate povišano telesno temperaturo. Prizadeta dojka je verjetno polna in boleča. Mastitis se najbolje pozdravi z veliko počitka in uporabo vlažnega toplega obkladka, ki zmanjša oteklino. Svojega dojenčka morate še naprej pogosto hraniti tudi iz prizadete dojke, da bo ostala prazna. Če se stanje v nekaj urah ne izboljša, ne odlašajte in pokličite svojega zdravstvenega delavca, ki vam bo predpisal antibiotike. Na ta način bo okužba pozdravljena v nekaj dneh.​​​​