How to breastfeed

Kako dojiti?

Namigi za dojenje
Dojenje je splošno sprejeto kot najboljše za vašega dojenčka, vendar pa ni vedno tako enostavno, kot upajo nekatere mame. To ni nekaj, kar bi vaš dojenček nagonsko znal. Ne bodite razočarani, če bo začetek težak. S pravilno tehniko in nekoliko vaje boste ugotovili, da gre lažje.

Pomagate si lahko z naslednjimi namigi za dojenje:
  • udobno se namestite na stol, ki nudi dobro podporo;
  • dojenčka držite k sebi, obrnjen naj bo proti vam in poskusite držati njegovo glavo, ramena in telo v ravni liniji;
  • njegov nosek poravnajte s svojo bradavico in ga z njo nežno dregnite ob ustnici;
  • ko bodo njegova usta široko odprta, ga dvignite k dojki (in ne obratno);
  • če je bradavico pravilno zagrabil, je njegova spodnja ustnica nagubana, edini viden del vašega bradavičnega kolobarja (temne kože okoli bradavice) pa je nad njegovo zgornjo ustnico;
  • poslušajte, kako pije, saj je to znak, da imate mleko;
  • če sta v napoto njegovi roki, ga poskusite poviti ali zaviti, da jih bo imel ob sebi.

Vaš dojenček se bo med hranjenjem občasno ustavil. Ko dojenček ni pravilno pristavljen, je lahko dojenje boleče. Kadar vam je neudobno, poskusite zamenjati položaj. Med bradavico in dojenčkova usta potisnite prst ter ga tako nežno odstavite od dojke. Nato poskusite dojenčka namestiti pod boljšim kotom.

Kako pogosto in koliko časa dojite
Dojenček vam bo sam pokazal, kdaj je lačen. Včasih ga boste podnevi in ponoči hranili pogosteje, spet drugič pa bo morda redkeje. Praviloma se večina dojenčkov hrani vsaj 8-krat na dan, nekateri pa tudi do 15-krat. Hranite ga toliko časa, dokler želi jesti, in preden zamenjate dojko, najprej do konca izpraznite prvo. Vsako hranjenje začnite na nasprotni dojki, da ne boste ene uporabljali večkrat kot drugo. Na voljo so trakovi, ki jih pripnete na modrček za dojenje in vas spomnijo, s katero dojko začeti.

Dober kazalnik, ali vaš dojenček dobiva dovolj mleka, je pridobivanje telesne teže​​. Med druge znake za zdravega dojenčka spadajo njegove mokre plenice in zdrava barva kože, ki je prožna in se ob stisku povrne v prvotno obliko, kar pomeni, da vaš dojenček popije dovolj tekočine.

Potreben je čas, da se oba z dojenčkom navadita na dojenje, toda če v prvih dneh čutite, da nimate dovolj mleka, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem ali svetovalko za dojenje.​