Expressing and storing breastmilk

Iztiskanje in shranjevanje materinega mleka

Kako iztisniti materino mleko
Tudi, če se vračate na delovno mesto ali če dlje časa ne morete biti z dojenčkom in ga dojiti, mu lahko z iztiskanjem mleka zagotovite prednosti materinega mleka​​​. Na ta način lahko tudi vaš partner ali drugi člani družine sodelujejo pri hranjenju.

Če ste si mleko že poskusili iztisniti in ga ni bilo veliko, to še ne pomeni, da ga nimate dovolj. Občutek ob črpanju in ročnem iztiskanju se razlikuje od občutka, ko vaš dojenček sesa, zato je za iztiskanje mleka potrebna vaja. Za večjo sproščenost in boljšo učinkovitost lahko uporabite naslednje metode: ročno iztiskanje, ročna črpalka in električna/dvojna črpalka.
Mleka ni dobro iztiskati, dokler se ne vzpostavi zaloga (4–6 tednov), saj lahko hranjenje po steklenički pri dojenčku povzroči sesalno zmedo.

Kdaj izčrpati mleko
V splošnem velja pravilo, da lahko mleko začnete črpati, ko se vzpostavi zaloga. Kadar pa novorojenčka ne morete dojiti, ker se je rodil prezgodaj ali je bolan, iztiskajte od 8- do 10-krat na dan po 15 minut, ko začne mleko teči, pa podaljšajte čas.
Če je dojenje že vzpostavljeno, je mleko najbolje iztiskati zjutraj po prvem hranjenju dojenčka, saj sta dojki takrat običajno bolj polni. Zvečer je navadno manj mleka.

Shranjevanje materinega mleka
Glede na to, da ste si vzeli čas in se potrudili izčrpati mleko, lahko s pomočjo naslednjih namigov za shranjevanje zagotovite varnost te najpomembnejše hrane za svojega dojenčka:
  • umivajte si roke in tako preprečite morebitne bakterijske okužbe;
  • mleko shranite v 60–120 ml posodice, saj vam tako ne bo ostajalo;
  • iztisnjeno mleko je pri sobni temperaturi varno do 8 ur, če je shranjeno v zaprti posodi;
  • v hladilniku ga lahko shranjujemo 3–5 dni;
  • materino mleko lahko v zamrzovalniku hladilnika shranjujemo do 3 mesece, v zamrzovalni skrinji pa do 6 mesecev (preverite navodila svojega zamrzovalnika);
  • iztisnjeno mleko označite z datumom in časom in ga uporabljajte po vrsti;
  • po odmrznitvi v hladilniku ga je treba porabiti v roku 24 ur;
  • po odmrznitvi ga je treba porabiti ali vreči stran – materinega mleka ne smemo ponovno zamrzovati, zato je pomembno, da se zamrzuje v manjših količinah.
Kako pogreti materino mleko
Najboljši način za pogrevanje mleka je, da stekleničko za 15 minut postavimo v posodo z vročo vodo. Ko je steklenička segreta, jo pretresite in tako izenačite temperaturo celotne količine mleka. Najboljša temperatura iztisnjenega mleka, s katerim hranite dojenčka, je sobna temperatura.
Materinega mleka ni priporočeno pogrevati v mikrovalovni pečici, saj lahko mikrovalovi uničijo nekatere njegove koristne lastnosti.
​​​