Will your baby develop an allergy

Ali bo vaš dojenček razvil alergijo?

Alergijska reakcija pri dojenčkih
Če ima eden od staršev ali oba eno ali več alergij, ni nič nenavadnega, da vaju skrbi, ali se bo z njimi rodil tudi vajin dojenček. V družinah s pozitivno družinsko anamnezo na alergijo, je verjetnost, da jih bodo imeli tudi njuni otroci, nadpovprečna. Kljub temu, da lahko vaš dojenček podeduje nagnjenost k alergijam, pa morda ne bo imel enakih alergij kot vi.

Kolikšna je verjetnost za alergijsko reakcijo pri dojenčku?
Alergijska obolenja so dokaj pogosta, najpogostejša med njimi pa so astma, ekcemi, seneni nahod in alergije na hrano. Tudi če v družini ni alergij, je še vedno 1 proti 5 možnosti, da se pri vašem otroku pojavi. Lahko pa velja tudi nasprotno, in sicer, če imate alergijo vi, to še ne pomeni, da jo bo imel tudi vaš otrok.

Večje ali manjše tveganje?
Možnost, da se pri vašem dojenčku pojavi alergija, je večja, če ima alergijo tudi kateri od staršev ali oba ali pa brat ali sestra. Če imata oba starša alergijsko obolenje, se verjetnost še dodatno poveča. Vendar pa kljub morebitnemu genetsko pogojenemu tveganju za pojav alergije pri vašem otroku ni nujno, da bodo te alergije enake, kot jih imata s partnerjem. Namesto tega bo dojenček najverjetneje podedoval nagnjenost k alergijam in ne toliko določeno vrsto alergije.

Kaj lahko storite, če je vaš dojenček alergičen?
Pomirja dejstvo, da mnogo otrok alergije preraste, zlasti alergijo na kravje mleko. Spet pri drugih pa se razvijejo obolenja, ki trajajo celo življenje, kot so astma, ekcemi in seneni nahod. Z vzroki za alergije se sicer ukvarjajo strokovnjaki za genetiko, vendar pa je splošno znano dejstvo, da lahko na nastanek alergij v zgodnjem otroštvu vplivajo tudi naše življenjsko okolje in drugi dejavniki. Zato velja premisliti o naslednjem:
  • nega kože pri dojenčkih: močna čistilna sredstva lahko dražijo kožo, zato izbirajte izdelke, ki so izdelani posebej za nežno otroško kožo, vključno s šamponi, kremami in losjoni za dojenčke;
  • oblačila: izbirajte blaga hipoalergena pralna sredstva in nova oblačila pred prvo uporabo vedno operite. Za dojenčkova oblačila uporabljajte naravne, nesintetične tkanine, kot je organski bombaž;
  • čisto okolje: vaš dom in zlasti dojenčkova soba naj bosta zelo čista in brez prahu. Vedno in povsod se z dojenčkom izogibajte cigaretnemu dimu!
Simptome alergije pri dojenčku lahko omilite s prehrano
Dojenčki so zlasti občutljivi, saj njihov imunski in prebavni sistem še nista zrela. Če torej dojenčka hranite po steklenički, je priporočljivo v primeru, da opazite simptome alergije, preiti na hipoalergensko nadomestno mleko za dojenčke. Ekstenzivno hidrolizirane beljakovine pomagajo olajšati prebavo ter zmanjšati pojavnost in resnost morebitnih simptomov, ki jih povzroča alergija. Obstajajo tudi posebne vrste nadomestnega mleka za dojenčke z alergijo na kravje mleko.

Če vas skrbi, da bi se lahko pri vašem dojenčku pojavila alergija, priporočamo, da se o tem pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.

Povezane vsebine