Lactose-intollerance

Laktozna intoleranca

Kako prepoznati simptome laktozne intolerance pri dojenčkih
Laktozna intoleranca običajno povzroča manj resne reakcije kot alergija na mleko​. Tako kot pri alergiji na mleko, so lahko simptomi laktozne intolerance driska, bruhanje in trebušni krči, vendar pa običajno med njimi ni koprivnice ali težav z dihanjem. Druga razlika je ta, da se laktozna intoleranca ne pokaže pri testih na koži ali v krvi. Reakcija je pri otroku kljub temu opazna, čeprav morda ni tako močna kot pri alergiji.

Primarna in sekundarna laktozna intoleranca
Obstajata dve glavni vrsti laktozne intolerance. Prva je primarna laktozna intoleranca, ki jo povzroča pomanjkanje encima laktaze. V prvem letu starosti to stanje ni pogosto. Nekateri ljudje s primarno laktozno intoleranco laktozo do neke mere prenašajo. Sekundarno laktozno intoleranco v glavnem povzročajo poškodbe črevesja, kot na primer po resni trebušni okužbi. Običajno je to stanje začasno in izgine, ko se črevesje pozdravi. V zelo hudih primerih je treba laktozo za nekaj tednov izločiti iz prehrane, vendar pa to storite le na podlagi priporočila izbranega zdravstvenega delavca.

Preden vas začne preveč skrbeti glede alergij in intoleranc, si velja zapomniti, da dojenčki in majhni otroci pogosto zbolijo za značilnimi trebušnimi okužbami in virusi ob stiku z drugimi otroki. Takšne okužbe imajo lahko podobne neprijetne posledice. Če pa simptomi pri vašem dojenčku vztrajajo ali če opazite ponavljajoč se vzorec, se posvetujte z izbranim zdravnikom.

Če sumite, da ima vaš dojenček alergijo ali intoleranco, se prav tako posvetujte z izbranim zdravstvenim delavcem ali zdravnikom pediatrom.

Povezane vsebine