Food-allergies-and-intolerances-in-babies

Prehranske alergije in intoleranca pri dojenčkih

Kako vem, ali ima moj otrok alergije?
Ko začnete uvajati gosto hrano, boste nedvomno opazili, katera živila so dojenčku všeč in katera ne. Vendar pa je pomembno poiskati tudi morebitne znake za alergijo ali intoleranco. Živila, ki bi lahko bila problematična, je najbolje uvajati postopoma, da lahko spremljate dojenčkov odziv nanje.

Ko boste začeli z odstavljanjem, je najbolje, da dojenčku najprej ponudite nizkoalergogena živila, za katera je manj verjetno, da bodo povzročila alergije. Med njimi so na primer bučke, riž, cvetača, krompir, koleraba, korenje, jabolka in hruške.  Na splošno pa velja pravilo, da je živila najbolje uvajati  v obdobju ko je dojenček dojen, saj mu materino mleko nudi najboljšo zaščito. Pri dojenčkih so alergije pogostejše kot pri odraslih, vendar pa v zgodnjem otroštvu vseeno prizadenejo le 7–8 % otrok. Veliko alergij, kot je alergija na kravje mleko, pa izzveni, ko je otrok starejši.

Simptomi alergij na hrano pri dojenčkih
Opozoriti je treba, da se alergija razlikuje od intolerance. Medtem ko gre pri alergiji za spremenjen odziv imunskega sistema, pa gre na primer za laktozno intoleranco takrat, ko telo fizično ne more prebaviti laktoze. Med najpogostejšimi simptomi alergije na hrano so:
 • otekanje oči in ustnic,
 • driska, bruhanje in občasno zaprtje,
 • sopenje, teče iz nosu, rdeče oči in kihanje,
 • srbenje, koprivnica in ekcem.
Težave pri dihanju in znižan krvni tlak so lahko znaki anafilaksije, pri kateri je potrebna takojšnja zdravniška pomoč, a k sreči so takšne alergijske reakcije redke.

Živila, ki povzročajo alergije
Nekatera živila so bolj alergena od drugih. Med temi živili so:
 • živila na osnovi pšenice in druga živila, ki vsebujejo gluten,
 • kravje mleko,
 • jajca,
 • soja
 • ribe in školjke,
 • arašidi,
 • oreščki,
 • semena.
Če vas skrbi, da bi lahko pri vašem dojenčku prišlo do alergije na hrano, je zgornja živila priporočeno uvajati postopoma in začeti po malem. Nobenega od teh živil ni priporočeno uvajati pred 6 mesecem starosti.

Alergija na arašide
Če so pri vašem dojenčku že odkrili alergijo na hrano ali če obstaja družinska anamneza alergij, potem je pri vašem dojenčku večja nevarnost za alergijo na arašide. Preden dojenčku ponudite arašide ali živila, ki vsebujejo arašide, se posvetujte z zdravnikom.

Če pa pri vašem dojenčku ni bila odkrita nobena alergija in če v družini ni bilo alergij, lahko svojemu dojenčku po 9. mesecu starosti ponudite arašide ali izdelke iz arašidov. Seveda jih nikar ne pozabite zmleti, saj lahko celi povzročijo zadušitev, zato arašidov ali drugih oreščkov otrokom do 5. leta starosti ne dajajte celih.

Ko dojenčku prvič ponudite arašide, pozorno spremljajte, ali se bo pojavila morebitna alergijska reakcija. Če menite, da ima vaš otrok alergijsko reakcijo, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Kako vem, ali ima moj otrok alergije?
Če se vaš otrok na hrano, ki jo je pojedel, odzove z alergijo, ga peljite k zdravniku. Ta bo lahko ugotovil, za kaj gre, in vam svetoval, kako ravnati v primeru alergije ali intolerance. Preden je alergija ali intoleranca potrjena, lahko traja kar nekaj časa preden boste vedeli, katera živila vaš dojenček lahko jé in katerih ne. Do takrat pa pozorno spremljajte deklaracije na živilih, saj so predpisi o označevanju živil namenjeni ravno prepoznavanju živil, ki vsebujejo potencialne alergene.

Vloga materinega mleka pri preprečevanju alergij
Strokovnjaki se strinjajo, da sestavine, ki jih vsebuje materino mleko, zagotavljajo naravno podporo imunskemu sistemu in dojenčke ščitijo pred nastankom alergij. Sem med drugim spadajo prebiotični oligosaharidi, nukleotidi in druge funkcionalne sestavine. Z dojenjem​  ali hranjenjem iztisnjenega materinega mleka po steklenički vsaj prvih 6 mesecev dojenčkovega življenja na tak način pomagate preprečiti nastanek alergij.
​​

Povezane vsebine