Milk-allergy

Alergija na mleko

Alergija na mleko pri dojenčkih: Alergija na mleko ali laktozna intoleranca?
Dojenčki so lahko na mleko alergični ali pa gre za intoleranco na mleko. Alergija je resnejša od intolerance, vendar pa so nekateri simptomi podobni, zato je težko ugotoviti, za katero gre. Pri alergiji na mleko gre za reakcijo imunskega sistema na eno ali več beljakovin, prisotnih v mleku, pri intoleranci pa imunski sistem ni udeležen. Intoleranca ni bolezen, je pa posledica nezmožnosti predelave nekaterih snovi v mleku. Pogost primer je laktozna intoleranca, ko nekateri ljudje ne proizvajajo zadostne količine encima laktaze, ki razgradi laktozo tako, da jo telo lažje prebavi. Neprebavljena laktoza povzroča neugodne simptome, kot so driska, napihnjenost in vetrovi.

Prepoznavanje simptomov alergije na mleko pri majhnih otrocih
Če je vaš dojenček alergičen na mleko, se to kaže ob uživanju kravjega mleka, nadomestnega mleka, ki temelji na kravjem mleku, in včasih, toda zelo redko, vašega mleka, če ste nedavno zaužili mlečne izdelke. Znaki alergije na mleko pri majhnih otrocih so krči, bruhanje, driska, izpuščaji, koprivnica, ekcem in težave pri dihanju. Posamezni simptomi so lahko povezani s trebušno okužbo, vendar pa se posvetujte z zdravnikom, če se pri vašem dojenčku kažejo znaki alergije hkrati na dveh različnih delih telesa – na primer na želodcu in koži v obliki bruhanja in koprivnice.

Dojenčki z alergijo na kravje mleko so pogosto alergični tudi na kozje in druge vrste živalskega mleka, saj vsebujejo podobne beljakovine. Žal ne obstaja en sam diagnostični test za določanje alergije na mlečne beljakovine pri majhnih otrocih, zato je pogosto treba opraviti cele sklope testov in serijo diet za izločanje živil ter za njihovo ponovno uvajanje. Če sumite, da je vaš dojenček na kaj alergičen, je pomembno, da se posvetujete s pediatrom.

Hranjenje in alergije na mleko pri dojenčkih
Obvladovanje alergije na beljakovine iz kravjega mleka pomeni izločitev kravjega mleka in mlečnih izdelkov iz dojenčkove prehrane, zato se boste morali naučiti brati označbe na živilih, saj se lahko vsebine, kot je mleko, pojavijo tam, kjer najmanj pričakujete. Predpisi o označevanju hrane so namenjeni vam, zato morajo biti pogosti alergeni, kot je mleko, navedeni na predpakiranih živilih.
V redkih primerih se lahko vaš dojenček negativno odzove na mlečne beljakovine, ki preko vaše prehrane skozi materino mleko prehajajo nanj. Če je bila pri vašem dojenčku ugotovljena alergija na beljakovine kravjega mleka in če dojite, boste morda morali spremeniti prehrano, vendar le, če vam tako svetuje zdravstveni delavec.

Nadomestno mleko za dojenčke z alergijami
Če svojega dojenčka hranite z nadomestnim mlekom in je bila pri njem ugotovljena alergija na beljakovine kravjega mleka, vam lahko pediater predpiše posebno hidrolizirano nadomestno mleko za dojenčke z alergijo na mleko. Beljakovine v teh vrstah nadomestnega mleka so bile razgrajene na manjše delce, da jih dojenčkov imunski sistem ne prepozna kot alergen. Ta proces ne vpliva na hranilno vrednost nadomestnega mleka. Nadomestno mleko iz soje ni priporočeno pred 6. mesecem starosti, saj se dojenčki, ki se negativno odzovejo na nadomestno mleko na podlagi kravjega mleka, pogosto enako odzovejo tudi na nadomestno mleko iz soje.

Ali so alergije na mleko pri dojenčkih pogoste?
Le približno 2–7,5 % dojenčkov, mlajših od 1 leta, je alergičnih na kravje mleko. Do tretjega leta starosti večina otrok alergije na kravje mleko preraste, pri nekaterih pa lahko trajajo tudi do 6. ali 8. leta starosti. Včasih se lahko nadaljujejo tudi dlje v odraslo obdobje, zlasti, če so v družini že prisotne alergije.​

Povezane vsebine