Eat-Safely,-eat-well

Jesti varno, jesti dobro

Varnost hrane v času nosečnosti
Med nosečnostjo morate biti previdni glede varnosti hrane. Vaše telo je bolj ogroženo zaradi virusov in/ali patogenov in nikakor si ne želite zboleti, zato je treba za zagotavljanje vašega in dojenčkovega zdravja upoštevati nekatera pomembna pravila.

Varnost hrane za nosečnice
  • Preverjajte roke trajanja na svežih živilih že v trgovini in tudi doma v hladilniku.
  • Ne uživajte živil s pretečenim rokom.
  • Če jeste zunaj, izbirajte sveže pripravljena živila in se izogibajte bifejem, kjer hrana običajno stoji dlje časa.
  • Doma poskrbite, da bo hladilnik zlasti poleti nastavljen na primerno temperaturo (idealno je 4 °C).
  • V hladilniku imejte vedno ločena toplotno obdelana in sveža živila. Sveže meso naj bo na spodnji polici, da z njega ne more kapljati na toplotno obdelana živila.
  • Ko kuhate, si po obdelavi svežih živil vedno dobro umijte in osušite roke, zlasti ko gre za meso in ribe. Ne pozabite umiti tudi sadja in zelenjave in tako odstraniti morebitnih bakterij in ostankov pesticidov.
  • Če hrano ponovno pogrevate za večerjo, poskrbite, da je povsod vroča. Ne pogrevajte je več kot enkrat. Če ste skuhali krepko obaro, lahko ohlajeno shranite v hladilnik in naslednji dan pogrejete posamezne porcije.

Nekatere bakterije v hrani lahko povzročijo, da v nosečnosti zbolita oba z dojenčkom. Zato velja izdatna previdnost. Če želite izvedeti več, si preberite naš članek o neprimernih živilih v nosečnosti​​.
​​​