Why-breastmilk-is-best

Zakaj je materino mleko najboljše?

Zakaj je materino mleko najboljše?
Materino mleko je edina hrana, ki je narejena povsem po meri vašega dojenčka in vsebuje vse, kar potrebuje. Sestavljeno je iz zapletene kombinacije sestavin, ki se že mnogo let raziskujejo. Vsebuje popolno kombinacijo ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin, vitaminov, mineralov in drugih snovi, potrebnih za zdrav razvoj vašega dojenčka, vendar pa še vedno ne vemo vsega. Materino mleko je polno protiteles, ki pomagajo krepiti dojenčkovo odpornost proti okužbam, ki ste jih v preteklosti imeli vi. Vsaka mamica ima svoje edinstveno mleko, ki je popolnoma prikrojeno njenemu dojenčku.

Prvo materino mleko 
Mlezivo je rumenkasto mleko, ki nastaja ob rojstvu in je polno protiteles. To mleko je izredno koncentrirano, zato ga vašemu dojenčku ob pogostih hranjenjih zadostuje le majhna količina. To mleko, ki je bogato s protitelesi in kalorijami, prekrije sluznico dojenčkovega črevesja in ga ščiti pred okužbami ter zmanjša nevarnost za kasnejši nastanek alergij.

Tudi pozneje vaše mleko še vedno vsebuje protitelesa. Ko pridete v stik z novimi okužbami, v vašem telesu nastanejo nova protitelesa in tako na dojenčka samodejno prenesete nekaj svoje odpornosti. Ker se vaše mleko razlikuje po okusu glede na to, kaj ste jedli, bo morda vaš dojenček ob odstavljanju prej sprejel več različnih okusov.

Kaj je materino mleko?
Materino mleko vsebuje beljakovinsko sirotko in kazein, ogljikove hidrate v obliki laktoze, maščobe, med katerimi so tudi večkrat nenasičene maščobne kisline, in minerale. Pri obsežni raziskavi materinega mleka smo odkrili veliko o koristih njegovih ključnih hranil, kot so večkrat nenasičene maščobne kisline, nukleotidi in prebiotični oligosaharidi, ki igrajo pomembno vlogo v prvih nekaj mesecih dojenčkovega življenja ter prispevajo k njegovemu splošnemu dobremu počutju in zdravemu razvoju. Materino mleko vsebuje:
  • večkrat nenasičene maščobne kisline so pomembne za razvoj dojenčkovih možganov. V materinem mleku najdemo dve, ki sta še zlasti pomembni (AA in DHA). Uživanje večjih količin teh maščob med nosečnostjo in dojenjem lahko ugodno vpliva na dojenčkov razvoj. V svojo prehrano jih lahko vključite predvsem z ribami, jajci, olji in mesom. Večkrat nenasičene maščobne kisline lahko proizvede tudi telo, in sicer iz pomembnih maščobnih kislin, ki jih najdemo v listnati zelenjavi, oreščkih, rastlinskem olju in semenih
  • protitelesa – vaše mleko vsebuje ogromno protiteles, ki pomagajo krepiti dojenčkov imunski sistem;
  • različne količine maščobe – količina maščobe v materinem mleku se razlikuje v vsakem posameznem dojenju, pa tudi od enega dojenja do drugega skozi dan. To se kaže v gostoti mleka, ki se razlikuje od začetka dojenja, ko je redkejše in bolj vodeno, do konca, ko postaja vedno gostejše in bolj kremasto, saj se vsebnost maščob povečuje;
  • nukleotidi – osnovne enote za vse celice v telesu, tudi za imunski sistem. Podpirajo dejavnost nekaterih celic v imunskem sistemu in tako pomagajo pri zaščiti pred okužbami;
  • prebiotični oligosaharidi (prebiotiki) – pomagajo ohranjati zdravo floro, saj povečajo število koristnih bakterij in zmanjšajo število morebiti škodljivih bakterij. Če dojenček z materinim mlekom dobi dnevno količino prebiotikov, je to dobro za njegovo prebavo in krepitev imunskega sistema.